عمل آوری فرآیندی است که طی آن هیدراتاسیون مداوم سیمان در حضور آب و گرمای کافی انجام شده و مقاومت بتن افزایش می یابد. سرعت عمل آوری بتن به شرایط محیط طبیعی اطراف (رطوبت و دما ) بستگی دارد. تغییرات احتمالی مقدار رطوبت و دمای بتن در مراحل اولیه نه تنها بر مقاومت، بلکه بر دوام و پایایی بتن نیز اثر می گذارد. در شکل 1، اثر عمل آوری بتن برای یک نمونه بتن در 4 حالت ارائه شده است. همانگونه که مشخص است مقاومت بتن در شرایط مختلف تا حدود 40درصد کاهش و 30 درصد افزایش خواهد داشت. راهنمای اقدامات مورد نیاز برای عمل آوری بتن، در ACI 308 تشریح شده است.
کنترل کیفیت عمل آوری
همانطور که اشاره شد، در صورتیکه عمل آوری بتن به درستی انجام نشود، خواص مورد انتظار در طراحی حاصل نخواهد شد. لذا کنترل کیفیت عمل آوری بتن از اهمیت خاصی برخوردار است. برای این منظور استاندارد ASTM C31 تدوین شده است که دو شرایط مختلف عمل آوری بتن، عمل آوری استاندارد و عمل آوری کارگاهی را تعریف می کند. با مقایسه نتایج آزمایش مقاومت فشاری نمونه های استوانه ای عملآوری استاندارد با نمونههای عملآوری کارگاهی، فرایند عمل آوری کنترل خواهد شد.
در بخش 10.1 ASTM C31 عمل آوری استاندارد را به عنوان شرایط استاندارد دما و رطوبت تعریف می کند. برای این منظور نمونه ها باید در دمای 2±23.0 درجه سانتی گراد و در رطوبت نسبی (RH) بیشتر از 95 درصد نگهداری می شوند.
در بخش 10.2 ASTM C31 عمل آوری کارگاهی شامل قرار دادن نمونه ها در برابر دما و رطوبتی است که سازه به صورت واقعی تجربه می کند. این نمونه در کنار سازه مورد نظر نگهداری می شوند تا شرایط یکسان رطوبت و دما داشته باشند.